Arkitektene

– Leiligheter designet for å skape trivsel og livskvalitet

Meierihagen representerer en viktig brikke i starten på revitaliseringen av Askim sentrum. Prosjektet er derfor gitt mye fokus og omtanke, i alle ledd. Askim er en by med lang historie og tradisjon innen produksjon og industri. Dette har vært med på å gi byen en tøff og robust karakter, preget av mange bygg i teglstein. Vi har vært opptatt av å videreføre denne historiske arven i prosjektet vårt.

Ettersom tegl er et solid, bestandig og tidløst materiale som er like relevant i dag som tidligere, har vi valgt å anvende det som hovedmateriale i Meierihagen. Vi skal bygge boliger som signaliserer godt håndverk og god byggeskikk. Men vi har også gjort grep som gir boligene et spennende og moderne uttrykk som representerer vår tid. Vi har valgt en stein som har en langt mer dempet rødtone enn den tradisjonelle «industri»-varianten. I tillegg har den et fint spill av ulike fargetoner som gir et rustikt og vakkert uttrykk.

Viktige detaljer som inngangspartiet, balkongdekker og bæring av tegl over vinduer skal utføres i presise betongelementer. En gråfarget mørtel som fanger opp farge fra både tegl og betong skal binde det hele sammen, og gi fasadene et dempet og avstemt uttrykk. Glassprofiler og balkongrekkverk skal utføres i svart stål. Disse detaljene skal bidra til å forsterke det industrielle preget på en presis og elegant måte.

Inngangspartiene er områder vi har lagt mye kjærlighet i. Disse vil fremstå som inviterende portaler med høye inngangsdører i glass. Innsiden blir romslig med flott belysning og varme overflater i eik. Dette blir boliger det skal være godt å komme hjem til.

Leilighetene er designet for å skape trivsel og livskvalitet. God takhøyde kombinert med høyreiste vinduer som rekker helt ned til gulvet, gir rikelig med lys og romfølelse. Samtlige boliger har gjennomtenkte løsninger for lagring, romslige balkonger og utsikt mot attraktive grøntområder. De største toppleilighetene får egne takterrasser.

Det høyeste bygget mot øst vil i tillegg ha en felles takterrasse. Denne er planlagt som et sjarmerende og intimt oppholdsrom, et perfekt sted å trekke seg skjermet tilbake eller invitere venner på middag. Terrassen vil få sol store deler av dagen og skiller seg fra prosjektets øvrige felles uteplasser ved å tilby flott utsikt over byen.

En viktig bidragsyter til et allsidig og spennende bomiljø er variasjon. Meierihagen vil tilby boliger i en rekke ulike størrelser, her skal mennesker i ulik livssituasjon og med forskjellige behov kunne finne seg et godt hjem. Meierihagen vil bestå av tre bygg på henholdsvis 5, 6 og 7 etasjer. Dette vil gi kvartalet et spennende og variert uttrykk, men også sørge for at hvert av byggene får en egen identitet. Byggene er organisert rundt et romslig og beplantet gårdsrom, som i tillegg til å gi fin utsikt for leilighetene også vil bli et naturlig sosialt samlingspunkt.

Meierihagen vil ligge midt i den gamle bykjernen i Askim og vende ut mot Guderudparken i vest. Det har vært viktig for oss å legge til rette for et levende møte med byen og parken. Vestsidens førsteetasje er derfor regulert til næring og vil få åpne glassfasader med et hyggelig gatetun foran seg. Drømmen er selvsagt at det kommer et bakeri eller en kafé hit, en virksomhet med uteservering som vil generere aktivitet og liv i byrommet.

Kaja Melbye, Claudia Tambuscio og Matthew Griffin-Allwood,
Hille Melbye arkitekter